
Kan basıncı: Damar yüzeyinin ünitesi üzerine kanın uygulandığı kuvvet demektir. Bu kuvvet, kaynağını kalbin pompalama gücünden alır. Kan basıncı hemen hemen her zaman mm.Hg ile ölçülür. Kan basıncının tayininde civalı manometreler standart olarak kullanılmaktadır. Bir damarda basınç 50 mm Hg’dir denildiğinde, bu kanın bir civa sütununu 50 mm yukarıya itecek bir kuvvetle olduğunu gösterir.
.
Ortalama dolaşım basıncı, dolaşım sisteminin dolma derecesinin gösteren bir ölçüdür. Dolaşım bir anda durdurulup dolaşımdaki basınçlar dengeye geldiğinde, elde edilen basınç “ortalama dolaşım basınç miktarı”dır. Ancak, değişil faktörler ortalama basınç miktarını değiştirebilirler. Bunlar, kan hacmindeki değişiklik, sempatik sinir uyarımı, dolaşım dışındaki doku sıvıları hacminde değişme, dolaşım sistemini etkileyen diğer faktörler (akciğerlerdeki pozitif basınç, kan üzerine baskı, kalpte dilatasyon vb.)
.
.
Yaş, cins, ruhi durum, uyku hali, vücut ağırlığı, ırk, coğrafik durum, sindirim hali, diyet vaziyeti, kassal çalışma, postür, yükseklik, solunum gibi etmenler kan basıncını etkileyen önemli faktörlerdir.
İnsandan insana tansiyon farklılık gösterse de ortalama olarak “120 / 80 mm/hg” normal kan basıncı olarak ifade edilir.